Lipicai Lovas Klub


Go to content

Rasa Lipitana

ROMANA > FERMA


Cresterea calului Lipitan a început în anul 1580 când arhiducele Karl von Habsburg, regentul Styriei, Carinthiei, Carniolei, Istriei si Triestului a înfiintat herghelia de la Lipica, pe o proprietate cumpărată de la arhiepiscopul Coreto de Trieste.


Herghelia de la Lipica a fost destinată să crească si să amelioreze cai pentru nevoile curtii si ale armatei imperiale. În primul an de functionare a hergheliei, 24 iepe-mame provenite din populatia locală din Karst au fost împerecheate cu trei armăsari pepinieri spanioli selectionati. În anii ce au urmat si alte animale destinate reproductiei au fost aduse în herghelie din Spania, în principal, dar si din alte herghelii cu prestigiu napolitane, daneze, germane sau din imperiu, precum cea de la Kladrub.În 1735, împaratul Karl al VI-lea a fondat Scoala de Echitatie Spaniolă pe lângă curtea de la Viena. În acelasi an, odată cu inaugurarea, a fost deschis si registrul genealogic al rasei. Încă de la înfiintarea hergheliei, armăsarii proveniti de la Lipica au fost folositi în cadrul acestei adevărate academii de echitatie. Dintre acesti armăsari, doar cei care obtineau cele mai bune rezultate aici erau apoi utilizati la reproductie.

Cinci din cele sase “linii de sânge” existente la începuturi în herghelia de la Lipica s-au păstrat până în zilele noastre, si anume: Pluto, Conversano, Neapolitano, Maestoso si Favory. Aceste linii s-au format în a doua jumătate a secolului XVIII iar întemeietorii lor au fost: armăsarul danez Pluto, vânăt, născut în 1765 în herghelia regală de la Frederiksborg; armăsarii napolitani: Conversano Senior, negru, născut la 1767 si Neapolitano Senior, murg, născut în 1770; armăsarii proveniti de la Kladrub: Maestoso Senior, vânăt, născut în 1763 si Favory Senior, vânăt, născut în 1779. Linia Siglavy, de provenientă arabă, a fost introdusă mai târziu, în secolul XIX, si l-a avut ca întemeietor pe armăsarul Siglavy.În 1735, împaratul Karl al VI-lea a fondat Scoala de Echitatie Spaniolă pe lângă curtea de la Viena. În acelasi an, odată cu inaugurarea, a fost deschis si registrul genealogic al rasei. Încă de la înfiintarea hergheliei, armăsarii proveniti de la Lipica au fost folositi în cadrul acestei adevărate academii de echitatie. Dintre acesti armăsari, doar cei care obtineau cele mai bune rezultate aici erau apoi utilizati la reproductie.

Cinci din cele sase “linii de sânge” existente la începuturi în herghelia de la Lipica s-au păstrat până în zilele noastre, si anume: Pluto, Conversano, Neapolitano, Maestoso si Favory. Aceste linii s-au format în a doua jumătate a secolului XVIII iar întemeietorii lor au fost: armăsarul danez Pluto, vânăt, născut în 1765 în herghelia regală de la Frederiksborg; armăsarii napolitani: Conversano Senior, negru, născut la 1767 si Neapolitano Senior, murg, născut în 1770; armăsarii proveniti de la Kladrub: Maestoso Senior, vânăt, născut în 1763 si Favory Senior, vânăt, născut în 1779. Linia Siglavy, de provenientă arabă, a fost introdusă mai târziu, în secolul XIX, si l-a avut ca întemeietor pe armăsarul Siglavy.


Home Page | ROMANA | ENGLISH | Evenimente / Events | Noutati / News / Hír | VIDEOS | Site Map


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu