Lipicai Lovas Klub


Go to content

Scurt istoric

ROMANA > FERMA


Bazele fermei au fost puse in anul 1992, în momentul achizitionării de la Herghelia Sâmbăta de Jos a două iepe lipitane (liniile Favory si Conversano) si a doi armăsari de montă publică (liniile Siglavy Capriola si Maestoso), pentru initiere în sportul cu atelaje. Mentorii au fost la acea vreme dr. Kadar Laszlo, ing. Toth Ferenc, ing. Gajai Sandor si dr. Kelemen Attila. Acesti oameni au asigurat si au vegheat ca flacăra si pasiunea pentru sportul cu atelaje să nu se stingă în perioada 1990 - 2002.

La acea dată, problemele sportului hipic cu atelaje erau legate de "componenta" atelajului (care se făcea la inceput cu cai metisi din ferma pentru ca mai târziu să se facă achizitii de tineret metis lipitan) si de modul de procurare a trăsurilor si harnasamentelor, practic inexistente la acea vreme. Prima trăsură de tip "dresaj" a fost cumpărată de la Salonta iar prima trăsură de tip "maraton" a fost confectionată la Tg. Secuiesc (Gobe) dar cele de atunci nu seamănă deloc cu ceea ce se foloseste astăzi în competitiile de atelaje.Odată înlăturate aceste obstacole si după o lungă perioadă de formare si muncă asiduă, în 1993 apare tânărul concurent Bartha Robert, la un concurs oficial la Tg. Secuiesc cu un atelaj de 2 cai: o iapă Conversano XXVII-7 "Lepke" si un armăsar metis Lipitan "Ficko".

Ascensiunea a fost mai apoi rapidă, culminând în 1995 cu titlul de Campion National cu un atelaj format din caii Ficko si Favory. După această reusită, in 1997, se formează primul lot national de atelaje, care a participat la Campionatul Mondial de Atelaje de la Reisenbeck - Germania, în formula Kadar L, Imre Z, Bartha R. Pentru acest eveniment s-au folosit 2 cai tineri, metisi lipitani de culoare roib (semifrati din linia Mastoso XXXVII). Au urmat campionatele de la Kecksemet - Ungaria 1999, Salzburg - Austria 2005 si multe altele.

În 15 ani s-au derulat aproximativ 90 de competitii care au dus la perfectionarea atelajistului de acum, dar o amprentă puternică asupra mea si-au pus-o cei 3 ani de la Herghelia Sâmbăta de Jos (2000-2003) unde am desfăsurat o intensă activitate zootehnică, începand cu potrivirea perechilor, cresterea si formarea tineretului si culminând cu testarea armăsarilor pepinieri in concursurile de atelaje, cu rezultate foarte bune. Atunci s-a format o echipă puternică compusă din Siglavy Capriola XVII, Neapolitano XXIX, Siglavy Capriola XXII si, nu în ultimul rând, Bartha Robert si Antal Fulop, echipa care a obtinut locurile II si III la concursurile nationale de atelaje.


Home Page | ROMANA | ENGLISH | Evenimente / Events | Noutati / News / Hír | VIDEOS | Site Map


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu